Kuntoportaat

Tällä sivulla pidämme blogia Hirvensalmen Urheilijoiden lukuisten tukijoiden avulla toteuttamasta Kuntoporras-hankkeesta. Huomioithan, että blogin vanhimmat kirjoitukset löydät aivan sivun alalaidasta ja uusimmat kirjoitukset tästä ylhäältä.

Kuntoportaat ovat tällä hetkellä hyvin trendikäs ja suosittu kuntoilumuoto, lisäksi korona-aika on kannustanut ihmisiä enemmän ulkoliikunnan pariin. Urheiluseura haluaa tarjota kuntoportaiden käyttäjille monipuolisuutta liikuntaan ja kannustaa uudella tavalla kohottamaan sykettä. Toivomme että monipuolistamalla kuntoilumahdollisuuksia, mahdollisimman moni kuntalainen ja kunnan vapaa-ajan asukas lähtisi liikkeelle ja saisi vaikkapa iltalenkkiinsä uutta virtaa kiertämällä portaiden kautta kotiin. Kuntoportaissa liikuntaa voivat harrastaa kaiken ikäiset urheilijat oman kuntotasonsa mukaan. Kuntoportaat mahdollistavat myös kuntoiluryhmien järjestämisen. Ja kuntoportaat ovat ennen kaikkea ilmainen tapa kuntoilla!

Katso täältä hyviä vinkkejä kuntoporrastreeneihin:
https://akaanseutu.fi/2019/06/07/kuntoportaat-mahdollistavat-monipuolisen-treenin-vinkkeja-kesan-porrasharjoitteluun/
https://blogit.terve.fi/annasaivosalmi/7-liikkeen-porrastreeni-circuit/
https://www.foreverclub.fi/treeniohjelma/porrasteeni-aloittelijalle-mista-liikkeelle/

Kuntoportaiden avajaisia vietettiin isolla porukalla

21.6.2022

Hirvensalmen uusien kuntoportaiden avajaisia vietettiin tiistaina 21.6.2022 klo 17 alkaen Ukkomäessä. Paikalle oli saapunut noin 70 kuntalaista ja vapaa-ajan asukasta. Alussa Hirvensalmen Urheilijoiden puheenjohtaja Anu Palhomaa avasi tilaisuuden ja kertoi hieman porrashankkeesta ja sen etenemisestä sekä kiitti kaikkia hankkeeseen osallistuneita yrityksiä, yhdistyksiä ja yksityishenkilöitä unohtamatta Hirvensalmen kuntaa ja Veej’jakaja Leaderiä.

Hirvensalmen kuntoportaat avasi kunnanjohtaja Seppo Ruhanen ja hän piti tilaisuudessa myös kannustavan avajaispuheen, jossa kiitti Hirvensalmen Urheilijoita rohkeasta projektin toteuttamisesta. Seppo Ruhanen leikkasi avajaisnauhan yhdessä Anu Palhomaan, Kati Saltiolan ja Teemu Saltiolan kanssa.

Kuntalaiset ja vapaa-ajan asukkaat pääsivät heti avajaispuheen jälkeen testaamaan upouusia kuntoportaita!

Avajaisten jälkeen nautittiin avajaiskahvit Puulan Aitan mustikkapiirakan kera urheilukentällä, ja tuore jääkiekon maailmanmestari ja Hirvensalmen vapaa-ajan asukas Jere Sallinen jakoi nimmareita ihailijoille.

Sunnuntain talkoissa kiinnitettiin porrasmerkit ja kyltit

19.6.2022

Viimeiset isommat talkoot pidettiin sunnuntaina 19.6. kahdessa vuorossa. Aamuvirkut talkoilijat Sanna M., Vilhelmiina K., Anu P. ja Hannu I. kiinnittivät urakalla portaiden mainoskylttejä ja siivosivat portaiden ympäristöä. Myöhemmin Kati S. ja Teemu S. tulivat vielä kiinnittämään paikoilleen info-kyltin ja ”Ei talvikunnossapitoa” -kyltit sekä Tuomas M. porasi paikoilleen vielä viimeiset mainoskyltit. Vielä muutamia portaiden mainospaikkoja olisi vapaana, joten halukkaat voivat laitella sähköpostia: hirvensalmenurheilijat@gmail.com

Kuntoportaiden avajaiset 21.6. Tervetuloa!

Tervetuloa ensi tiistaina 21.6. Kuntoportaiden avajaisiin! Kahvitarjoilu mustikkapiirakan kera 🥧Paikalla myös maailmanmestari Jere Sallinen 🏒

Avajaisten jälkeen hyppylajien seurakisat!🏆

Portaissa on jo kaidekin paikallaan!

14.6.2022

Tiistain aikana RPJP rakensi portaisiin kaiteet. Ensimmäiselle porrasaskelmalle tulee pieni nousu, joten siihen kohtaan pohditaan vielä ratkaisua. Murskeen lisääminen voisi olla hyvä vaihtoehto.

Maanantain talkoissa kiinnitettiin askellautoja

13.6.2022

Maanantaina otettiin portaiden rakennuksessa talkoiden loppuhuipentuma. Tällä viikollahan portaat valmistuvatkin ja jäljelle jää enää pienempiä siivoushommia ja tottakai porrasmainosten ja infokyltin kiinnitys.

Maanantai-illan talkoisiin saapui paikalle väkeä niin HiU:sta, VPK:sta kuin Pöyryn Panttereistakin. Paikalla olivat seuraavat ahkerat talkoolaiset: Pekka S., Sami H., Vili H., Anu P., Heikki H., Inka H., Niko P., Kalle L., Keijo K., Joni L. ja Teemu S.

Keskiviikon talkoissa ruuvailtiin kiilapuita ja kuljetettiin askellautoja

8.6.2022

Keskiviikon talkoissa tehtävänä oli ruuvata kiilapuita kiinni runkoihin. VPK:n Vesan ja Panttereiden Pekka Sallisen keskittyessä poraushommiin Teemu, Kalle ja Annika lastasivat askellautoja peräkärryyn, jonka jälkeen ne kuljetettiin kiilojen päälle odottamaan kiinnittämistä. Talkoot jatkuvat taas maanantaina.

Tiistaina talkoiltiin kiilojen ja kansilautojen parissa

7.6.2022

Tiistai-iltana talkoiltiin 6 hengen talkooporukalla. Hommana oli kuljettaa kiilalaudat rinteeseen portaiden rungon viereen huomista RPJP:n kiinnitysurakkaa varten. Homma saatiin hoidettua sutjakkaasti naisvoimin (Sanna, Vilhelmiina ja Kati) mönkijän ja Teemun avulla. Sillä aikaa Vesa ja Marko sahasivat sirkkelillä kansilautoja sopiviksi pätkiksi. Sää oli mitä mainioin ja lämmin, vaikka hyttyset hieman kiusasivatkin.

Kuntoportaiden rungon rakennustyöt alkoivat

6.6.2022

Maanantai-aamu alkoi aurinkoisena ja niin myös alkoivat portaiden rakennustyöt RPJP:n toimesta rungon rakentamisella:

Maanantai-iltana Hirvensalmen VPK:n talkooporukka kävi siirtämässä lautoja valmiiksi RPJP:lle tiistain sahaustöitä varten:

Ensimmäinen talkooilta

5.6.2022

Sunnuntai-iltana 5.6. pidettiin ensimmäinen talkooilta. Kannoimme 8 hengen porukalla ja Hirvensalmen VPK:n mönkijän avustuksella portaiden runkopuutavaran sekä betonilaatat rinteeseen valmiiksi odottamaan maanantai-aamun rakennusurakan alkamista. Kiitos talkooavusta Hirvensalmen VPK ja Pöyryn Pantterit!

Portaiden runkotavara saapui

1.6.2022

Tänään saapui portaiden runkotavara valmiiksi ensi viikon rakentamisen aloitusta varten. Myös maanrakennustyöt ovat jo hyvällä mallilla.

Kuntoportaiden aloituspalaveri pidettiin ja maanrakennustyöt starttasivat

31.5.2022

Kuntoportaiden rakennustöiden aloituspalaveri pidettiin maanantaina 30.5.2022 klo 9:00 Hirvensalmen Ukkomäessä. Paikalla olivat HiU:n oman väen (Anu Palhomaa, Jari Ollikainen ja Teemu Saltiola) lisäksi maanrakennusyrittäjä Rauno Marttinen, portaiden rakentajan RPJP:n edustajat ja Sähköurakointi Marko Rouhiainen sekä Hirvensalmen kunnan Jari Marttinen.

Rauno Marttinen pääsikin aloittamaan maanrakennustyöt heti maanantaina. Puutavaran saatavuuden hieman viivästyessä portaiden rakennustyöt alkavat ensi viikolla.

HiU sai vihdoin positiivisen hankepäätöksen Kuntoportaille

19.5.2022

Saimme vihdoin positiivisen hankepäätöksen Leader-rahoituksesta Veej’jakajalta ja Ely-keskukselta ja kuntoportaiden rakentaminen Ukkomäkeen voi alkaa jopa jo ensi viikolla! Kiitos kaikille yrityksille, yhteisöille ja yksityishenkilöille, jotka lähditte mukaan tukemaan Kuntoporras-hankettamme! Avajaisia juhlitaan toivottavasti jo juhannusviikolla ti 21.6. klo 17:00 Ukkomäessä. Jos haluat vielä mukaan Kuntoporras-projektiin, voit vielä ”ostaa” portaan. Lue lisää täältä tai kysy lisätietoja sähköpostilla: hirvensalmenurheilijat@gmail.com

Tänään pidimme siis johtokunnan kokousta ja puheenjohtajamme Anu oli saanut tämän iloisen uutisen Ely-keskukselta, että vihdoinkin rahoitushakemus oli hyväksytty! Nyt siis pääsemme heti suunnittelemaan kuntoportaiden urakkaa.

Maanrakennustyöt kuntoporras-projektissa hoitaa Rauno Marttinen Hirvensalmelta, portaat rakentaa RPJP Kangasniemeltä ja puutavara tulee Mäntyharjun K-raudasta. Talkootyössä saamme apua mm. Pöyryn Panttereilta ja Hirvensalmen VPK:lta. Myös Hirvensalmen kunta on mukana tukemassa projektia. Ensimmäinen työmaa-palaveri pidetään toivottavasti jo heti alkuviikosta (vko 21) ja Rauno pääsee aloittamaan maanrakennustyöt.

Alla olevassa kuvassa Ukkomäki. Kuntoportaat tulevat Ukkomäen oikeaan laitaan. Frisbeegolf-radalle tehdään muutoksia turvallisuusnäkökohdat huomioiden.

LähiTapiola Savo-Karjala lähti mukaan tukemaan HiU:n Kuntoporras-hanketta

25.4.2022

LähiTapiola Savo-Karjala on mukana tukemassa Hirvensalmen Urheilijoiden kuntoporras-hanketta 5000 euron lahjoituksella. Hirvensalmen urheilukentälle Ukkomäkeen rakennettavat 118 askelman pituiset portaat rakennetaan valmiiksi kevään/alkukesän 2022 aikana ja avajaisia on tarkoitus pitää ti 21.6. klo 17:00 Ukkomäessä.

Lahjoituksen luovutti LähiTapiola Savo-Karjalan toimitusjohtaja Asko Lammela, lahjoitusta olivat vastaanottamassa Hirvensalmen Urheilijoista puheenjohtaja Anu Palhomaa sekä sihteeri Kati Saltiola. Suuret kiitokset LähiTapiolalle!

Kuntoportaiden hankehakemus on jätetty Veej’jakajalle

30.3.2022

Eilen illalla saimme viimeisteltyä kuntoportaiden hankehakemuksen ja lähetettyä sen Ruokaviraston Hyrrä-palveluun. Veej’jakaja käy läpi hankehakemuksen ja tekee päätöksen 12.4. järjestettävässä kokouksessaan.

Hankkeen budjetti nousi kuitenkin odotettua suuremmaksi kaikkien kilpailutusten jälkeen, joten jouduimme priorisoimaan hankintoja ja jättämään tässä vaiheessa pois esimerkiksi portaiden kaiteen led-valaistuksen sekä suojaverkon. Toivomme, että voisimme toteuttaa varsinkin led-valaistuksen myöhemmässä vaiheessa. Keskustelimme kunnan kanssa suojaverkko-asiasta ja se voidaan ratkaista muuttamalla hieman olemassa olevan frisbeegolf-korin paikkaa, jolloin turvallisuusriskiä ei synny.

Tiedotamme 12.4. jälkeen täällä blogissa, millaisen päätöksen saimme Veej’jakajalta. Toivottavasti päätös on myönteinen ja saamme aloittaa kuntoportaiden rakentamistyöt heti lumien sulettua. Tällä hetkellä nimittäin kuntoporras-hankkeen saama tuki yritysten, yhdistysten ja yksityishenkilöiden suunnalta on ollut erittäin positiivista ja mainospaikan portaisiin on ostanut 21 yritystä, 6 yhdistystä ja 14 yksityishenkilöä/perhettä/kaveriporukkaa.

Kuntoportaiden hankintojen, kuten esim. maanrakennustöiden ja portaiden rakennustöiden kilpailutus

9.3.2022

Leader-hankkeiden hakeminen edellyttää, että kaikki hankkeen hankinnat täytyy tehdä oikeaoppisesti rahoittajan vaatimusten mukaan. Hintakartoitukset ja tarjoukset tulee liittää hankehakemukseen mukaan.

Aloitimme hankintojen selvitykset pyytämällä tarjoukset kolmelta toimittajalta/toteuttajalta aina yhtä kokonaisuutta kohden: 1. maanrakennustyöt/suojakangas/murske, 2. puutavara/kiinnikkeet/ruuvit, 3. portaiden rakennustyöt, 4. portaiden led-valaistus/valaistuksen asennustyöt, 5. portaiden suojaverkko/tolpat (turvallisuuden vuoksi, koska frisbeegolf-rata sijaitsee vierellä), 6. muovilevy porrasmainoksiin ja 7. portaiden infokyltti. Tarjouspyynnöt pyrimme lähettämään mahdollisuuksien mukaan aina paikallisille yrittäjille.

Kuntoportaiden markkinointi aloitettiin

Helmikuu 2022

Helmikuussa 2022 aloitettiin varainhankinta kuntoportaita varten. Leader-rahoitusta päätettiin lähteä hakemaan Veej’jakaja-Leaderiltä, johon myös Hirvensalmen alue kuuluu. Veej’jakajan rahoitusneuvojilta saimmekin hyvin opastusta asiaan ja hakemus laitettiin vireille 22.2.2022. Samoihin aikoihin aloitimme myös kartoittamaan yksityisen rahoituksen mahdollisuuksia. Kuntoportaista tehtiin lehtimainos paikalliseen Hirvensalmelainen-lehteen 23.2.2022 (kuva alla).

Lehtimainoksen lisäksi lähetimme alueen yrityksille ja yhdistyksille markkinointikirjeen (kuva alla). Tarjosimme heille mahdollisuutta osallistua kuntoportaiden tukemiseen ostamalla kuntoportaista mainospaikan itselleen.

Markkinointikirjeen lisäksi teimme kuntoportaista mainosjulisteen (kuva alla), jota jaoimme HiU:n Facebookissa, Hirvensalmen Puskaradiossa Facebookissa sekä HiU:n Instagrammissa. Lisäksi juliste laitettiin paikallisen S-marketin ilmoitustaululle. Näin saimme kuntoporras-hankkeelle näkyvyyttä myös yksityisille ihmisille.

Kaikkien näiden edellämainittujen markkinointitoimenpiteiden lisäksi ja mahdollisen niistä tulevan yksityisrahoituksen lisäksi kuntoportaisiin päätettiin käyttää mahdollisimman paljon talkootyötä. Talkootyötä tultaisiin tekemään jo mm. maanrakennusvaiheessa (esim. pensaikkojen raivaustyöt, soran levitys ym.) sekä varsinaisessa rakennustyössä (esim. lautojen kantaminen ja muut rakentamisen tukityöt).

Kuntoportaiden piirustukset ja maapohjan vaa’itus valmistuvat

Marraskuu 2021 – Tammikuu 2022

Kuntoportaiden suunnittelu jatkui talven 2021-2022 aikana. Alkutalvesta hankkeeseen saatiin mukaan Maanmittauspalvelu Puttonen Oy, joka toteutti maapohjan vaa’ituksen sponsorityönä. Tammikuussa 2022 Rakennuskonsultointi K-Suunnittelu Oy toteutti kuntoportaiden piirustukset ja puutavaran/kiinnikkeiden ja ruuvien määrien arvioinnit sponsorityönä. Näiden piirustuksien avulla pääsimme hyvin eteenpäin suunnittelussa ja pystyimme alkamaan miettimään tarjousten kyselyitä kuntoportaiden tarvikkeista ja töistä.

Kuntoportaiden suunnittelu alkaa

Syys-lokakuu 2021

Hirvensalmen Urheilijat alkoivat suunnittelemaan kuntoportaita Ukkomäen rinteeseen jo vuoden 2021 puolella. Ensin asiaa pohdittiin johtokunnan kokouksessa, jonka jälkeen päätettiin ottaa Hirvensalmen kuntaan yhteyttä. Kuntoportaille tarvittaisiin hyvä paikka ja se löytyisi kunnan omistamalta maalta Hirvensalmen Urheilukentän ja frisbeegolf-radan läheisyydestä Ukkomäestä. Kunta suhtautui asiaan myötämielisesti ja lupasi tukea hanketta ja antaa maa-alueen kuntoportaiden käyttöön sekä hoitaa tarvittavat lupa-asiat.

Varsinainen kuntoportaiden suunnittelu käynnistettiin kartoittamalla ympäri Suomen käynnissä olleita kuntoporrashankkeita. Kartoituksessa kävi ilmi, että kuntoportaita on rakennettu paljon viime vuosina erilaisten urheiluseurojen ja kyläyhdistysten yms. toimesta. Rahoitusta näihin kuntoporras-hankkeisiin on saatu pääasiassa Leader-rahoituksen avulla, ja yksityisrahoituksella (portaiden mainosmyynti) sekä talkootyön voimin.


%d bloggaajaa tykkää tästä: